Saturday, September 10, 2011

Kenyataan saya...


Penulisan saya kali ini bukan bertujuan kepentingan politik ataupun peribadi. Sungguh saya bukan pakar dalam bidang ini. Akan tetapi berasa terpanggil untuk menyatakan pendapat.
Apabila Profesor Datuk Dr. Zainal Kling menyatakan bahawasanya fakta berkenaan Tanah Melayu tidak pernah terjajah, dan sekadar dinaungi dan dilindungi oleh British, nyata saya pasti ini kan menimbulkan satu perdebatan yang hangat!

Kenapa?
Sepanjang saya belajar di sekolah dahulu, khususnya Subjek Pendidikan Sejarah KBSM, kami ditekankan bahawasanya British itu termasuk dalam gerombolan penjajah yang merampas kedaulatan Tanah Melayu. Kronologi penjajahan sejak 1511 ke Melaka, oleh Portugis. Kedatangan Belanda, peralihan kuasa takluk antara Belanda dengan British menerusi perjanjian Inggeris Belanda 1824, penjajahan Jepun, Malayan Union adalah zaman kita dijajah. Apabila kenyataan yang dikeluarkan oleh Profesor Datuk Dr Zainal Kling ini memberikan kesangsian terhadap apa yang telah kami pelajari.
Kata beliau, yang menjajah Tanah Melayu hanya Jepun dan dan era Malayan Union iaitu dari tahun 1946 hingga penghujung 1947.
Dalam erti kata lain, Tanah Melayu sebelum itu adalah sebuah wilayah yang bebas dan Merdeka.

Apa yang saya faham, kedatangan British ke Tanah Melayu, memasuki negeri-negeri Melayu satu persatu dari Perak , Pahang, Negeri Sembilan Selangor(Negeri-Negeri Melayu Bersekutu) adalah satu proses penjajahan. Kekayaan hasil sumber alam dikaut oleh British. Negeri-negeri Melayu ditadbir oleh Britsh dalam semua aspek pentadbiran dan raja-raja Melayu hanya berkuasa dalam hal ehwal agama Islam dan adat resam Melayu sahaja.

Perlindungan.

Adakah sepanjang tempoh tersebut ini dikatakan sebagai perlindungan? Penduduk Tanah Melayu berlindung di bawah pentadbiran British? Naungan dan perlindungan pastinya meletakkan masyarakat ketika itu berada dalam zon yang selesa. Oleh itu, mengapa berlakunya siri-siri kebangkitan dan penentangan. Maknanya rakyat tidak berpuas hati apabila kepentingan mereka dicabul, hak mereka direntap. Adakah ini yang dinamakan sebagai perlindungan?

Perlindungan pastinya menjamin kedudukan seluruh rakyat. Memastikan keselamatan dan segala aspek kebajikan dijaga. Namun, pendudukan British sendiri telah melahirkan rasa tidak puas hati, yang sekaligus meledakkan amarah rakyat kepada mereka. Maka lahirlah pejuang-pejuang yang menuntut pembebasan dan hak mereka kembali. Tok Janggut, Haji Abdul Rahman Limbong, Mat Kilau, Datuk Bahaman, Datuk Maharaja Lela yang berjuang habis-habisan menentang British. Penjajah menentang golongan yang berjuang kerana hak masyarakat. Penjajah mengaut laba dan kekayaan negeri yang dijajah. Itu yang British buat!

Jika kita lihat kembali, sejarah bumi melaka yang bernaung di bawah kerajaan China ketika era kegemilangan Melaka, China tidak terlibat dalam campur tangan pentadbiran negeri Melaka ketika itu. Melaka ditadbir oleh sultan Melaka. Itulah yang dikatakan sebagaia naungan. China memberi perlindungan kepada Melaka daripada serangan luar. Contoh ini menunjukkan kerelaan Melaka dinaungi oleh China. Sedangkan, negeri-negeri Melayu seperti dipaksa menerima residen dan penasihat British. Nyata, ini adalah penaklukan secara paksaan. Ertinya kita dijajah!

Saya menyokong perbincangan ilmiah. Hal ini kerana kita membicarakan tentang ilmu. Bukan satu perkara yang sekadar dipandang enteng. Generasi akan datang mewarisi kalam sejarah ini. Mereka yang akan membacanya.Merdeka!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...